Keratin Bakım

Solgun, mat, zor şekil alan saçlara sahipseniz ve saçlarınızı kestirmek istemiyorsanız keratin bakımını deneyin. İşte belki de adını sık sık duyduğunuz ama detaylarına pek de hakim olmadığınız keratin bakımı...
Öncelikle "keratin nedir" sorusunu yanıtlayarak başlayalım bu saç iksirini anlatmaya... Keratin, hücrelerde bulunan, lifli yapıda bir protein grubudur. Yapısal olarak sağlam ve suda çözünmeyen keratin; tırnak, boynuz, saç ve kıl gibi üst deri üzerinde bulunan yapıları oluşturur. Saç bakımının olmazsa olmaz bakım ürünüdür; deri, yün, ipek gibi kumaşlarda da bulunarak nerdeyse tüm hayatımızın içinde yerini sağlamlaştırır.

Keratin bakımının faydaları nelerdir?
Saçlar mevsim değişikliğine, uyguladığımız ısıl işlemlere, boya ve renk açma işlemlerine, kullandığımız şekillendirici spreyler, kremler gibi birçok yıpratıcı etkene maruz kalır ve dolayısıyla güçsüzleşir ve yıpranır. Üstelik beslenme biçimimizin düzensizliği veya sağlıksız beslenme de saçın güçsüzleşmesine ve saçtaki keratinin kaybolmasına neden olur. İşte bu etkenler sebebiyle saçınız güçsüzleşmiş, yıpranmış ve solmuş ise bu noktada imdadınıza keratin bakımı yetişiyor. Keratin bakım saç tellerini bir koruma kalkanı gibi sararak dış etkenlere karşı koruma sağlıyor. Güçlenen saç teli, dış etkenlerden daha az etkileniyor.

Hangi saçlar keratine ihtiyaç duyar?
Saç telleriniz incelmiş ise veya gittikçe inceldiğini fark ediyorsanız, saçlarınız daha mat ve rengini kaybetmişse, çok miktarda saçınız dökülüyorsa ve hatta öbek öbek kopmalar oluyorsa ve sert, taraması zor, şekillendirmesi çok daha zorsa saçınızın bu bakıma ihtiyacı var demektir.

Keratin maskesi nasıl yapılır?
Yıpranmış saçlarınızı onarıp, eski güçlü ve canlı haline getirecek bu bakımı yapmak sanıldığı kadar zor bir işlem değil. Keratin bakımı yaptırmadan önce saçlar özel bir şampuanla yıkanır, bu şampuan saç derisindeki pulları, kepeği vs. temizler. Bu şampuan bir süre saçta bekletildikten sonra yıkanır daha sonra bakım ürünü tutam tutam saça uygulanır. Ürün, 15-20 dakika arası saçta bekletilir, çok yüksek ısılar olmamak koşuluyla fön makinesi ile saçın ürünü emmesi için destek verilir. Ardından saç yıkanıp kurutulur ve fön makinesi veya düzleştirici gibi bir makineyle saça bir kat fön çekilir. Bakım bittiğinde saçlarınızdaki keratin yükselmesi ve değişiklik gözle görünür biçimde olur ve saçlarınıza müthiş bir parlaklık gelir. Bu bakımı belirli periyodlarla saçınıza uygulamanız saç yapınızdaki proteinlerin sürekliliği açısından faydalı olur.
Keratin bakımından sonra neler yapılmalı?
Keratin bakımının en önemli kısımlarından biri de bakımı yaptırdıktan sonra yapılacaklar ve yapılmaması gerekenler. Bakımınızın etkisini uzun süre devam ettirmesini sağlamak için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Öncelikle bakım yapıldıktan sonra saçlarınızı 48 ile 72 saat boyunca yıkamamalısınız. Terlemeye sebep olacak faaliyetlerden uzak durmalı ve saçınız ıslanırsa veya nemlenirse fön makinesi veya düzleştirici ile hemen kurutmalısınız. Önemli olan nokta saçınızın kendi kendine kurumasını beklememek, bu bakımı yaptırdıktan sonra her saç yıkamanızın sonunda saçlarınızı fön makinesiye kurutmalısınız. Saçlarınızı sıkı sıkı bağlamamalı, sert tokalarla veya saç bantlarıyla sıkıştırmamalısınız. Saçlarınızı kulağınızın arkasında tutmamalı ve yapıldığı 2 gün süresince mümkün olduğu kadar düz tutmalısınız. Saçın yüzeyini aşındırmaması ve dış yüzeyine zarar vermemesi sebebiyle özellikle sülfatsız ve köpüksüz şampuanlar kullanmalı, saçı bol kimyasal içerikli şampuanlarla köpürtmek yerine doğal sülfatsız, krem şampuanlarla masaj yapmalı ve yine bu kimyasalları bulunduran saç şekillendirici ürünlerden uzak durmalısınız. Bakım yaptırdıktan sonra, keratin içerikli şampuan ve kremlerden de uzak durmak gerekiyor çünkü keratinin fazlası da saçın ağırlaşmasına neden oluyor.